EkologijaNajbolji sistemiSistemi Grejanja i Hlađenja

Kako izabrati najbolji sistem grejanja i hlađenja?

By 09/06/2021 No Comments

U ovom članku želimo da vam pomognemo da lakše dođete do odgovora na pitanje

 

Kako da izaberem najbolji sistem grejanja i hlađenja? U stanu, zgradi koju kao investitor nudite budućim kupcima ili objektu koji tek planirate za neku drugu namenu.

 1. Hlađenje
 2. Grejanje,
 3. Kako izabrati,
 4. Dizajn ili ušteda?

Hlađenje i grejanje

Da bi vam u stanu, ili kući, bilo prijatno i udobno, nije potrebno utrošiti puno energije. Više faktora utiču na smanjenje potrošnje energije, ali je izolacija ta magična reč koju ste čuli više puta. I mi smo i zato želimo da naglasimo da ne postoji dovoljno efikasan sistem koji može da nadoknadi gubitak energije kroz nedostatak izolacije.

S druge strane, uklapanjem kvalitetnog izvora energije, hlađenja i grejanja, sa kvalitetnom izolacijom, postižete optimalne uslove za zimsku i letnju sezonu, čime ćete uspeti da uštedite za još jedan godišnji odmor.

Grejanje domaćinstva u Srbiji na zastarele izvore energije (ugalj, nafta, itd.) ne samo da iziskuje velike troškove, već je i uzrok sve većeg zagađenja ne samo u gradovima, već i u slabije naseljenim sredinama. Prvi talas ušteda i optimizacije utroška energije i računa smo videli već pre nekoliko godina uvođenjem grejanja na gas. Sada su dostupni još moderniji izvori grejanja koji ujedno služe i u letnjim mesecima za hlađenje, pa štedite na:

 1. Prostoru (ista jedinica se koristi i za grejanje i hlađenje, umesto standardne dve i više)
 2. Potrošnji novca na račune,
 3. Čuvate životnu sredinu.

Kako izabrati čime ćete da se grejete?

Napomenuli smo već da dobar izbor materijala i kvalitetna izolacija ovaj problem smanjuju ali to nije dovoljno. Često vidimo da se bira neprikladan način grejanja ito:

 1. Previše je mala jedinica, pa nema dovoljno snage da zagreje prostor,
 2. Previše je VELIKA jedinica pa koristi previše snage, i samim tim previše energije i novca,
 3. Ukoliko je prostor kvalitetno urađen arhitektonski i planski su postavljene jedinice i izvori svetla/ prozori, sprečava se promaja i oticanje energije. U suprotnom, ponovo dolazimo do nepotrebnog utroška energije.
 4. Često se dešava da se ne konsultuje stručnjak i grejna jedinica se pozicionira pogrešno čime se gubi svaka prednost koju ima i za koju je napravljena.

Izbegavajte grejanje na drva

Iako mislite da je drvo kvalitetnije i manje opasno od uglja i nafte, malo je poznato da drvo sve češće dolazi kao reciklirani otpad od nameštaja, ili drugih ostataka, pa tako sadrži staru farbu i druge supstance, koje su vrlo toksične. Tako mislite da uz kamin i čašiću pića uživate i lepo provodite veče a ustvari ćete ugroziti zdravlje. I to ozbiljno.

Centralno grejanje ili ne?

Često pitanje prilikom odabira nekretnine. Imajte na umu da se ovako utroši 80% VIŠE energije, a i novca, u odnosu na to da sami birate koje prostorije i koliko grejete i hladite. Preveliki utrošak energije kroz centralno grejanje se dešava kroz dovod energije do objekta i to možete videti zimi kada su delovi ulica i trotoara potpuno suvi, a sve ostalo prekrije sneg. Zato razvijene zemlje sve više izbegavaju ovakav način grejanja.

Dobra pitanja koja ćete sebi postaviti pre izbora su:

 1. Da li prostorija mora da se greje, ili će prostom izolacijom biti rešen problem?
 2. Koliko prostorija u objektu ustvari treba da zagrejem?
 3. Kolike su?
 4. Koliko dugo je potrebno da budu zagrejane?

Sa ovim na umu, postavlja se pitanje da li je potrebno trošiti toliko energije, što je pitanje i ekologije, ali i vašeg kućnog budžeta, jer to ipak „neko mora da plati“.

 

U sledećem članku ćemo vam bliže opisati sisteme centralnog grejanja kao i povoljnije i bolje opcije umesto toga. Takođe ćemo vam objasniti i to koji je najbolji za VAŠE konkretne potrebe i uslove.

Leave a Reply