EnergetikaNajbolji sistemiNovosti

Toplotne pumpe – Novi trend u savremenom grejanju i hlađenju

,, Ako sada udružimo snage, možemo da sprečimo klimatsku katastrofu. Ali, kako izveštaj jasno pokazuje, nema vremena za odlaganje ni mesta za izgovore.’’ rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš na nedavno održanoj sednici Cop26 u Glazgovu. Ozbiljne klimatske promene, globalno zagrevanje i nedostatak fosilnih goriva su doprineli da se segment grejanja i hlađenja okrene obnovljivim izvorima energije, odnosno nađe alternativu klasičnim toplotnim izvorima. Zbog toga su proizvođači ovakve opreme odlučili da kompletan razvoj u budućnosti podrede ovim trendovima. Uređaji kao što su toplotne pumpe, VRF sistemi, odnosno multi i obični split sistemi sve više menjaju sisteme grejanja i hlađenja na koje smo navikli. U utakmici u kojoj se proizvođači opreme utrkuju ko će proizvesti što jeftiniji, a u isto vreme i što efikasniji uređaj, bitnu ulogu u plasmanu ovih uređaja čine distributeri ove opreme.

 

ŠTA SU TO TOPLOTNE PUMPE?

Toplotne pumpe su uređaji koji termodinamičkim procesom koriste energiju okoline (vazduha, vode ili zemlje) u cilju obezbeđenja energije bilo za potrebe grejanja ili hlađenja. U zavisnosti od tih potreba energija okoline se predaje (u režimu grejanja) ili oduzima (režim hlađenja) prostoru u kom boravimo, odnosno vodi kojom tu energiju distribuiramo do potrošača.

KOJE VRSTE TOPLOTNIH PUMPI POSTOJE?

U zavisnosti od energije okoline koju toplotne pumpe koriste kao pogonsku da bi zagrejali u režimu grejanja ili ohladili u režimu hlađenja vodu u sistemu grejanja ili hlađenja razlikujemo:

– zemlja/voda toplotne pumpe

– voda/voda toplotne pumpe

– vazduh/voda toplotne pumpe

 

KAKO RADE TOPLOTNE PUMPE?

Ukoliko koristimo energiju zemlje, odnosno tla takve toplotne pumpe nazivamo ‘’zemlja/voda’’ jer oduzimanjem energije zemlje odnosno tla zagrevamo vodu koju koristimo u sistemu grejanja ili pripreme tople sanitarne vode. Prednost ovog sistema je što je energija tla konstantna i ne zavisi od spoljne temperature okolnog vazduha. Kada korisitmo energiju podzemih voda te toplotne pumpe nazivamo ‘’voda/voda’’. Prednost ovih uređaja je što je ovaj u najvećoj meri konstantan, ali je potrebno ispitati izdašnost bunara, odnosno podzemne reke odakle crpimo energiju kao i kvalitet, odnosno količinu te vode.

Za ove dve vrste toplotnih pumpi je potrebna i dodatna oprema osim same toplotne pumpe u smislu crpnih bunara ili podzemnih sondi ili kolektora pa je period isplativosti investicije nešto duži u odnosnu na toplotne pumpe koje koriste okolni vazduh kao pogosnku energiju. Zato toplotne pumpe vazduh/voda nalaze svoju široku primenu u segmentu kućnih i objekata komercijalne namene. Ovi uređaji koriste energiju okolnog vazduha kako bi energiju okolnog vazduha predali vodi koju koristimo, najčešće, u našim sistemima grejanja.

 

PREDNOST TOPLOTNIH PUMPI

Najveća prednost je mala količina električne energije koju toplotna pumpa koristi u odnosu na klasičan elektro kotao.

 

DA LI SU TOPLOTNE PUMPE SKUPE U EKSPLOATACIJI?

Ne. To su jedni od najjeftinijih uređaja na tržištu.

 

DA LI POSTOJE SUBVENCIJE DRŽAVE ZA KUPOVINU TOPLOTNIH PUMPI?

Postoje, ali treba proveriti sa loklanom samoupravom koje su aktuelne.

 

DA LI POSTOJE TOPLOTNE PUMPE VAZDUH/VAZDUH?

Postoje i one su najviše u primeni.

 

DA LI SU TOPLOTNE PUMPE BUČNE?

Uz adekvatnu i stručnu montažu korisnici gotovo i ne čuju kada su u radu.

 

DA LI TOPLOTNE PUMPE MOGU DA GREJU TOKOM JAKO HLADNIH ZIMA?

Mogu. Kada je jako niska spoljna temperatura okolnog vazduha u pomoć pristiže elektro grejač koji mnogi modeli imaju. Najvažnije je odabrati uređaj prema nameni i potrebama objekta.

 

DA LI TOPLOTNE PUMPE MOGU PRIPREMATI TOPLU SANITARNU VODU?

Naravno. Neki uređaji imaju i integrisane bojlere sanitarne vode.

 

SA KOJIM GREJNIM TELIMA MOŽEMO KORISTITI TOPLOTNE PUMPE?

Najbolje je koristiti toplotne pumpe sa niskotemperaturnim sistemima grejanja (podno grejanje, zidno i plafonsko grejanje) ali mogu se koristiti i sa radijatorskim razvodom grejanja s’ tim što je potrebno takav razvod grejanja prilagoditi režimu u kom radi toplotna pumpa.

 

DA LI SE TOPLOTNE PUMPE MOGU POSTAVITI U GOTOVO SVIM OBJEKTIMA ILI SAMO U FAZI IZGRADNjE OBJEKTA?

Mogu naravno, ali potrebno je proveriti da li objekat, odnosno instalcija grejanja prilagođena režimu u kom radi toplotna pumpa.

 

DA LI TOPLOTNE PUMPE MOGU DA HLADE?

Naravno, ali je za distribucije energije potrebno ugraditi uređaje sličnim aplit klimama koji se zovu ventilator-konvektori.

 

KOJE SU CENE ODRŽAVANjA?

Nakon isteka garancije, preporučuje se redovan godišnji servis čija je cena ne prelazi 100€.

Srdačan pozdrav,

Čedomir Lazarević

dipl. inž. maš.

regionalNI menadžer prodaje

Leave a Reply